BİLSEM
Gebze/Kocaeli︎ 2021 ︎ İnşaat alanı: 5.200 m2 ︎ Arazi alanı: 9.000 m2 ︎ Eğitim ︎ Berkayhan Soybora, Metehan Kahya, Nevzat Sayın







Tek ve çok ‘basit’ bir kuralı var bu okulda öğrenci olabilmenin; IQ 160+ olmak!
            Kendi okullarında olağan öğrenimlerini sürdüren, ilkokuldan liseye kadar her yaş grubundan öğrenci bu kuralı yerine getirerek gelebiliyor Bilsem’e. Kendi okullarının öğrenim saatleri dışındaki zamanlarda bu okulda onlar için geliştirilmiş araştırma projeleri üzerinde çalışabiliyorlar.
            Hemen yakınımızdaki ‘olağan okul yapıları’na benzemiyor bu yapı. Öğrencileri gibi. Farklı. Ama farklı olması gerekir diye başlamadık. Öncelikle programa dayalı olarak, özel, ekipler için kapalı çalışma alanlarının ve genel, açık, ortak serbest zaman alanlarının yerleşimiyle arazinin topografik ve yönlere dayalı özelliklerini bir arada düşünerek geliştirdik tasarımı.
            Büyük bir amfi karşılıyor okula giren herkesi. Bir arada olmanın mekânsal ifadesi olarak bu mekânı önemsiyoruz. Eğik bir ‘agora’ gibi. Güneye doğru yükselerek ortak mekanı oluşturan ve güney bahçesine bağlanan amfi hem güney pencerelerinden hem de çatı ışıklıklarından aydınlanıyor. Ekip çalışma birimleri ise agorayı çevreleyen ‘stoa’ gibi. Bu mekânlar günışığının bütün gün değişmediği kuzey cephesinde yer alıyor. Bir yapıyı ısıtmak soğutmaktan daha kolay ve ucuz olduğu ve üstelik ekran ve projeksiyon kullanımında daha az gün ışığına ihtiyacımız olduğu için çalışma alanlarının kuzeyde olmasını doğru buluyoruz.
            İşin doğrusu, esas olarak bu iki önemli kural üzerinden geliştirildi bütün proje; ortak, büyük, açık alanlar güneyde, özel, küçük, kapalı alanlar kuzeyde. Yapının yataydaki biçimlenişi arsa sınırlarını izlemekten, yüksekliği ise ihtiyacımız kadarını elde etme ve büyüme projeksiyonundan geliştirildi. Bu iki gelişme doğrultusunun bileşiminden de kütle oluştu. Belki de bu yüzden yapılmıştan çok oluşmuş gibi görünüyor kağıt üzerinde. Bittikten sonra da bu şekilde görünmesini umuyoruz.