PALANGADA BARINAK
Erzincan︎ 2019 ︎ İnşaat alanı: 200 m2 ︎ Arazi alanı: — m2 ︎ Endüstri ︎ Metehan Kahya, Nevzat Sayın




PROJE AÇIKLAMASI
Bu tasarım, büyük bir çiftlik içinde, farklı amaçlarla ve farklı mimarlar tarafından tasarlanmış yapılmış çok sayıdaki yapıların arasında bir yapı. Kullanım amacı, buzağılar doğduğunda kontrol altında sağlıklı bakılabilmeleri için bir buzağı barınağı olarak tanımlanabilir. 100 m2 büyüklüğündeki bu yapı, özel bakım gerektiren buzağılar için ayrılmış tam kapalı küçük bir bölümü dışında bütünüyle yarı açık bir yapı.Kuzey, güney ve doğu cepheleri kapalı, güney cephesi açık, geniş bir “U” şeklindeki planıyla bölgenin sert rüzgarlarına kapalı ve güneşine açık duran yapı, sert dış ortam koşullarında yaşamaya alışkın hayvanların doğumdan hemen sonraki güçsüz evrelerini iyi koşullarda ve sağlıklı olarak geçirmelerini sağlıyor.

MALZEME, YAPI VE TEKNOLOJİ
Yapının biçimi ve yönlenişi kullanıcıları olan buzağıların gereksenimleriyle, çatı formu ve eğimi ise sert rüzgarı etkisiz kılacak şekilde yüksek duvarın kuzeye alınıp, çatının kuzeyden güneye doğru eğilmesiyle belirlendi. 500 kg’lık hayvanların kaşınmak için dayandıkları duvarların yeterince sağlam ve bakım gerektirmeyen bir malzemeden yapılması ve kaşınmaları için yüzeyinin pürtüklü bir dokuya sahip olması gerekiyordu. Bu nedenlerle kalıp izlerindeki pürtükleriyle brut beton bir yapının doğru olacağına karar verdik ve bu şekilde yaptık. Çatı ise ahşap basit bir strüktür üzerindeki ahşap tahtalar, güneşin etkisini azaltmak için ısı izolasyonu olarak kullandığımız samanlı çamur ve kar tutmadığı için bu bölgede yaygın olarak kullanılan sinüzoidal metal kaplamadan oluşuyor. Zemin dışa doğru eğimli sıkıştırılmış toprak üzerine serilen ve belli aralıklarla değiştirilen samanlardan ibaret.
            Kullanım sırasındaki gözlemlerimiz doğru bir yol izlediğimizi gösteriyor.bütün bunlarda “yenilikçi” bir şey yok. Tam tersine bu bölgede ve büyük baş hayvan yetiştiriciliği olan bölgelerde yapılan barınaklarla benzerliği olan bir yapı yaptık. Bu tutuma ‘geliştirilmiş geleneksel yöntem’ diyebiliriz. Yaptığımız yapı herkesin yapabileceği kadar basitleştirilmiş, ağır koşullara karşı güçlendirilmiş yalın bir yapı örneğidir.

PROJENİN ÖNEMİ VE ETKİSİ
Teknik olarak çok basit, herkesin yapabileceği bir yapı, ekonomik olarak kullanışlılık ve  dayanıklılık nitelikleriyle benzerlerine oranla düşük bütçeli bir yapı, sosyal olarak geleneksel barınakların geliştirilmesiyle elde edildiği için geçmişin deneyimlerini kullanan bir yapı, kültürel olarak devamlılık ilkesini taşıdığından bilgi aktaran ve yeni bilgilerle ‘geliştirilmiş geleneksel’ yapıların  yapılabilmesinin işaretlerini taşıyan bir yapı, iklim verilerini başa çıkılması zor sorunlar olmaktan çıkarıp, basit önlemlerle tasarım girdisi olarak kullanan ve bu nedenle ekolojik ve sürdürülebilir yapı denemelerinin yalınlaştırılmış bir örneği olan yapı olması nedeniyle önemsediğimiz bir yapı olduğunu söyleyebiliriz.