ANADOLU ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ
Eskişehir ︎ 2016 ︎ İnşaat Alanı: 55.200 m2 ︎ Arazi Alanı: 5.600 m2 ︎ Eğitim ︎ Çiğdem Mahsunlar, Gaye Keskin Erol, Hakan Deniz Özdemir, Nevzat Sayın, Sami Metin Uludoğan, Serheng Dellal, Serkan Çakıt








Mimarlık ve tasarım öğrencileri, hocalardan daha çok birbirinden öğreniyorlar. Bu yüzden okul kocaman bir stüdyo olarak düşünüldü.
25 m yüksekliğindeki atrium’un çevresini saran kullanım alanlarını sirkülasyon alanlarından ve dolayısıyla mekânın bütününden koparan bir duvar yok. Grup çalışmaları için istenen herhangi bir kirişe asarak atriuma ve cepheye dik bölme panolarıyla çalışma yöntemine bağlı bir mekân oluşturmak, bunu her gerektiğinde değiştirmek çok kolay. Öğrencilerin bir aradalığından oluşacak olan sinerjiyi verimli çalışmanın koşullarından biri olarak değerlendiriyor ve bu düşüncenin mekânını/ortamını oluşturmaya çalışıyoruz. Şimdi 1400 olan öğrenci sayısının en çok 10 yıl içinde 2000’e çıkması beklendiği için bu yolla elde ettiğimiz mekânın yeni katılımlara açık en esnek mekân olduğunu düşünüyoruz. Tasarım eğitiminin temel olarak bir stüdyo eğitimi olduğu kabulüyle verimli bir eğitim ortamının bu yolla sağlanabileceğine inanıyoruz. Açık mekânların en önemli sorunlarından biri akustik; bu yüzden ilk karar aşamasından itibaren akustik danışmanı ile çalışarak bu sorunun sonradan başımıza gelen bir felaket olmasını engellemeye gayret ediyoruz. Öğrencilerin malzeme ve detay bilgilerinin gelişimi için atölyeler de stüdyo gibi ele alınarak okulun bütünlüğü içinde yerleştirildi. Jüri alanları, toplanma, sergi, ortak çalışma alanları için hem yapı içinde tanımlı, belirgin hem de dönüştürülebilir mekânlar var. Başkalarının yaptığından haberimizin olması dikkatimizi dağıtacak bir konu olmak yerine başkalarından öğrenmemizin önünü açan bir durum yaratıyor. Bu mekân öğrenmenin mekânı olarak gücünü buradan alıyor.
ANADOLU ÜNİVERSİTESİ AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ
Eskişehir ︎ 2016 ︎İnşaat alanı: 30.500 m2 ︎ Arazi alanı: 17.500 m2 ︎ Eğitim ︎ Çiğdem Mahsunlar, Hakan Deniz Özdemir, Nevzat Sayın, Serkan Çakıt





Bu okulun 1.500.000 öğrencisi var; ama öğrenciler okula gelmiyor. Bu yüzden diğer okul yapılarından çok farklı. Okuldan çok bir yönetim yapısı gibi ele alındı. 100 m’yi bulan uzunluğuyla kenarına yerleştiği açık alanın bir yanını oluşturan ana yapı ve bu ana yapıya tutunan parçalı yapılardan oluşan bir bütünlük üzerine kurulu. Ana yapı akademiklerin odalarını içeriyorken parçalı yapılar ortak alanlar olan, toplantı, seminer, kütüphane, konferans ve kafeterya gibi işlevleri barındırıyor. Ana yapıya takılmış bu parçacıl yapıların aralarındaki avlular hem günışığından faydalanmayı sağlıyor hem de açık fuaye alanları olarak kullanılıyor.
Mevcut yapı ile kurulan bağlantı hem günlük gidiş gelişlerin hem de kalabalık kutlamaların yapılabilmesini sağlıyor. Üç fakülte birbiriyle ilintili ama kendi içlerinde ayrışmış olarak ele alındı. Dışarıdan bakıldığında bu ayrımı okumak kolay değil; çünkü kullanışlılık nedeni ile içte ayrıştırılmış olsa bile hem büyük bir kütle olan eski yapıyla hem de bulunduğu büyük boşlukla ilişkileri açısından kuzey görünüşü büyük bütün bir yapı ama güneydeki ortak alanları içeren yapılar güneydeki parkı yapı içine taşıyacak kadar parçalanmış durumda. Bir eğitim yapısının öğrenciler olmasa bile yüksek olmak yerine alçak, büyük bir yapı olmasının yapı içindeki akademik dünyanın ilişkiselliği açısından önemli olduğunu düşünüyoruz.
Cephe üzerindeki doluluk–boşluk oranlarının cephede tuğla kullanımı için önemli bir fırsat olduğunu düşünerek, bu fırsatı “Eskişehirli” bir yapı yapmak için kullanıyoruz ve kampüste çok kullanılmış olan bu malzeme sayesinde büyük kütlenin yadırganmayacağını umuyoruz.
GEBZE 23 NİSAN BİLİM VE SANAT MERKEZİ
Gebze/Kocaeli︎ 2021 ︎ İnşaat alanı: 5.735 m2 ︎ Arazi alanı: 6.423 m2 ︎ Eğitim ︎ Berin Erikçi, Berkayhan Soybora, Metehan Kahya, Nevzat Sayın












Tek ve çok ‘basit’ bir kuralı var bu okulda öğrenci olabilmenin; IQ 160+ olmak..!
Kendi okullarında olağan öğrenimlerini sürdüren, farklı yaş grubundan öğrenciler bu nitelikleriyle gelebiliyor Bilsem’e ve kendi okullarının olağan öğrenim saatleri dışındaki zamanlarda, araştırma projeleri üzerinde çalışabiliyorlar.İç dünyaları zengin ama ortak bir dünya oluşturma becerileri zayıf çocuklar olarak tanımlanmışlardı, konuya ilişkin ilk görüşmelerimizde. Belki de bu yüzden, bir arada olmanın mekânsal ifadesi olarak büyük bir amfi karşılıyor okula giren herkesi… Amfinin en üst kotundaki serbest mekân ve kafeterya güney bahçesine açılıyor ve bu yönde amfi boşluğuna uzanan galeri katında kütüphane yer alıyor. Kuzeydeki en alt kot ise giriş holünün uzantısında bir dağılım alanı ve gerektiğinde sahne. Okula giren herkes, istese de istemese de kendiliğinden sahneye çıkıyor… Bu iki kot birbirine merdivenlerle bağlanınca eğik bir ‘agora’yla ‘odeon’ arasında bir mekâna dönüşüp, güneye doğru yükselerek ortak mekânı oluşturan ve güney bahçesine bağlanan amfi; hem güney pencerelerinden hem de çatı ışıklıklarından aydınlanıyor. Burası ortak mekân; çalışmak, konuşmak, gösteri yapmak, izlemek ve izlenmek için bir ‘yer’.
Ekiplerin yoğun çalışma birimleri olan sınıflar, laboratuvarlar ve atölyeler ise agorayı kuzeyden çevreleyen eğrisel bir ‘stoa’ gibi, günışığının bütün gün değişmediği kuzey cephesinde yer alıyor. Bir yapıyı ısıtmak, soğutmaktan daha kolay ve ucuz olduğu, üstelik ekran ve projeksiyon kullanımında daha az gün ışığına ihtiyacımız olduğu için de özel, küçük, kapalı çalışma alanları kuzeyde; ortak, büyük, açık alanlar ise güneyde yer alıyor. Yapının yataydaki biçimlenişi arsa sınırlarıyla, düşeydeki biçimlenişi ise arazi eğimiyle ilgili. Belki de bu yüzden, programa dayalı mekân organizasyonunun yanı sıra yatay ve düşey doğrultuların izlenmesiyle oluşturulan plan ve kesit bileşkesindeki kütle yerine çok iyi tutunuyor.
Açılış töreninde -yine IQ160+’lar için bir okul olan- TEVİTÖL öğrencilerinin “biz de böyle okul istiyoruz” demelerinden sıradışı öğrenciler için sıradışı bir okul yapmayı becerebildiğimizi düşünüyoruz.



DEĞİRMENDERE MAE İLKÖĞRETİM OKULU
Değirmendere/Kocaeli ︎ 2006 ︎ İnşaat alanı: 1.350 m2 ︎ Arazi alanı: 1.800 m2 ︎ Eğitim ︎ İbrahim Eyüp, Mert Eyiler, Nevzat Sayın, Sibel Özdoğan








Depremden en çok etkilenen yerlerden biri de Değirmendere'ydi. Denize yakın olan birçok yapı yıkıldı, yok oldu. Okul arazisi eski Değirmendere yerleşmesinin içinde. Bu bölgede depremden etkilenen yapı yok. Geçmiş yine bize çok şey öğretiyor. Işte bu bölgede 1940'larda yapılmış küçük bir ilkokul yapısının olduğu arsada okul yapmak söz konusu olduğunda eski yapı için koruma kararı olmamasına rağmen onu dönüştürerek de olsa korumaya ve yeni yapıyı da bir “annex” gibi ele almaya karar verdik ve davranış olarak da 1940'ların yapısının izinden gitmenin doğru olacağını düşündük. Çok eğimli arazide eski yapının arkasına yerleşerek bulunduğu çevre içinde “iri” kalabilecek olan yeni yapıyı parça parça görülebilir hale getirdik. Terasları farklı kotlarda bahçeler haline getirerek sınırlı bahçe olanaklarını olabildiğince artırmaya çalıştık. Işverenimiz olan Değirmendere Belediye Başkanı Ertuğrul Akalın'ın katkıları ve uygulamayı yapan Engin Aydın'ın titiz çalışmasıyla tasarım sırasında oldukça zorladığımızı düşündüğümüz yapım yöntemi ve detayların gerçekleştirilmesinde hiç zorlanmadık. Şimdi aklımızdakine çok yakın bir yapıyla karşı karşıyayız.
FMV FLORYA KAMPÜSÜ
Title of the document
Florya/İstanbul ︎ 2020 ︎ İnşaat alanı: 26.000 m2 ︎ Arazi alanı: 7.000 m2 ︎ Eğitim ︎ Berin Erikci, Dilara Sezgin, Elif Çağlayan, Çiğdem Mahsunlar, Metehan Kahya, Nevzat Sayın
Title of the document
![]()
![]()
Florya/İstanbul ︎ 2020 ︎ İnşaat alanı: 26.000 m2 ︎ Arazi alanı: 7.000 m2 ︎ Eğitim ︎ Berin Erikci, Dilara Sezgin, Elif Çağlayan, Çiğdem Mahsunlar, Metehan Kahya, Nevzat Sayın
















Yer ve programa ilişkin zorlayıcı etmenler kimi kararları büyük bir titizlikle gözden geçirmemizi gerektirdi. Mimari projelerin ilk aşamalarında istenenleri yerine getirmek kadar istenenleri oluşturmanın da gerektiğini düşünerek isteklerinizle yorumlarımızın bileşkesinde bir öneri geliştirdik.
Anaokulundan liseye kadar bütün aşamaların aynı yerleşke içinde olduğu bir çözüm kurumun bütünlüğünün her aşamadaki öğrenci ve öğretmenler için hissedilir olması bağlamında önemli bir ilkesel istek olmakla birlikte bu koşullarda bunu sağlamanın kolay olmadığı da ortada. Yerin ve olası yerleşkenin büyüklükleri bağlamında yer-yapı ilişkilerinin nasıl kurulacağı çok hassas bir belirleyici. Bu yerleşke, arsanın küçüklüğü ile programın büyüklüğü nedeniyle yoğunlaştırılmış olarak bir yapı içinde temsil edilecek olduğunda bu hassaslık daha da artıyor.
FMV_Florya Sunum from NSMH on Vimeo.