FİLDİŞİ SAHİLİ’NDE KARMA KULLANIM
Abidjan/Fildişi Sahili ︎ 2015 ︎ İnşaat alanı: 86.000 m2 ︎ Arazi alanı: 19.000 m2 ︎ Karma Kullanım ︎ Çiğdem Mahsunlar, Dilara Sezgin, Nevzat Sayın, Sibel Özdoğan
Bilmediğimiz bir coğrafyada çalışmaya alışkın değiliz ama Afrika’da çalışmak kışkırtıcı bir davetti. Fildişi Sahili eski bir Fransız sömürgesi; ama verdiği his hâlâ bir sömürge olduğunu düşündürüyor. Bütün varlığını Fransa ile bağlantılı birkaç ailenin yönettiği bir ülke izlenimi veriyor. Harika bir coğrafyada hiç de harika sayılamayacak bir durum var. Pislik, yoksulluk, derbederlik ve tedirginlik yüklü her yer. Bu yüzden ilk cümle güvenlikli bölge, “gated community” oluyor. Duvarlarla korunmuş bir yer istiyorlar. Konut, otel, ofis ve çarşı var programda.
Kendisi duvar olan bir yapı yapmak olabilir mi diye sorarak başladık düşünmeye. Tropikal bir bölgede yapı yapmanın koşullarını becerebildiğimiz kadarıyla anlamaya çalıştık. Bu konuda Sibel Bozdoğan’ın “Modern Mimarlık ve Tropik Coğrafyalar” adlı yazısı zihin açıcıydı. “Duvar yapı” arsanın çeperlerine yerleşmeyi, arsanın çeperlerine yerleşmek büyük bir iç avluyu, büyük bir iç avlu da karşılıklı pencerelerini açarak havalandırabileceğimiz iki cepheli konutları yapabilmemizi sağladı.
Güneşin doğrudan cephelere değmesini engelleyen balkon önündeki yeşil kabuk da bu havalandırma konusunu destekleyince pasif iklimlendirme koşullarını oluşturabildik ve bu koşulları, yüksek tavanlarla destekledik. Otel, ofis ve çarşı için mekanik önlemler kaçınılmaz olsa bile konutlar için pasif iklimlendirmeyi sağlamış olduğumuzu söyleyebiliriz.
Pilotiler üzerine yükseltilen blokların altında kalan hava tünelleri avluyu serinleten, serinleyen avlu da evlerin serinlemesini sağlayan bir etki oluşturuyor. Yapılarla çevrili iç avluda gün boyu güneşli ve gölgeli alanlar arasındaki ısı farkıyla oluşan esintiler de cabası.