MALATYA CAMİİ
Malatya︎ 2012 ︎ İnşaat alanı: 9.215 m2 ︎ Arazi alanı: 12.000 m2 ︎ Dini ︎ Metehan Kahya, Nevzat Sayın, Sami Metin Uludoğan, Serheng Dellal
Malatya'da 5000 kişilik bir caminin ne anlamı olabilir ki soruma “Bunu tören camii olarak kabul etmelisin” demişti Mehmet Bey. “Önemli birinin cenaze namazı, bayram namazı, şehit namazı, Cuma namazları için yerimiz yok” diye ekleyince başlangıçtaki olumsuz düşüncemi gözden geçirmeye başlamış “Camiden başka hiçbir şey olmasın; Kuran kursu, kitap, tespih satış yeri bile olmasın, sadece namaz kılınsın, namaz kılınmadığında da içinde sadece sessizce oturulsun” dediğini duyunca yapmaya karar vermiştim.
Malatya'da Anadolu Selçukluları zamanında 12. yy’da yapılmış olan İran tipi iç avlulu ulu cami, çok direkli camileri araştırmamız için iyi bir uyarı oldu. Boşken de dolu gibi görünen bu camilerde kişinin kendine ait bir yer oluşturması hem çok kolay hem de çok etkileyiciydi. Bursa Ulu Camii, Eşrefoğlu Camii, Edirne Eski Cami, Divriği Ulu Camii, Afyonkarahisar Ulu Camii, Eskişehir Sivrihisar Ulu Camii malzeme ve üslup olarak çok farklı olsalar bile aynı anlayışta yapılmış camilerdi. Hepsini gezip, bu niyetle yeniden gözden geçirdiğimizde çok direkli bir caminin doğru olacağına karar verdik. Ve bu doğrultuda çalışmalarımızı sürdürdük. Belirli bir noktaya gelip işverenlerimizin onayını aldığımızda ilk görüşmemizi Malatya Valisi ile yaptık. Bütün yapılmak istenenlerin anlaşıldığı ve onaylandığı bu toplantının ardından müftü ve müftülük çalışanları, kent konseyi üyeleri ve belediye başkanı ve yetkilileriyle toplantılar yaparak onaylarını aldık ve çalışmamızı sonlandırdık. Bu arada şantiye kurulmuş ve inşaat başlamıştı.
Her şey yolunda giderken dönemin başbakanının camiyi “fazla modern” bulmasıyla her şey durdu... İşverenim “Şunun üzerine kubbe koysan olmaz mı?” diye sorduğunda “Olmaz; ama kubbeli başka bir proje için çalışabiliriz” dedim... Mimarlar Odası’nın yönetiminde bir yarışma açıldı, biz davet edilmedik ve yarışmayı kazanan projenin yapılacağı söylendi. Ne bir daha Malatya’ya gittim ne de bir şey duydum. 1960’larda Mimar Şerif Akkurt tasarımıyla yapılan Abdurrahman Erzincani Camii’nin olduğu Malatya’da, biz neredeyse anakronik sayılabilecek eski izleri süren camiyi “fazla modern” olduğu gerekçesiyle yapamamıştık.
İlgili yayınlar
︎︎︎ XOXO, 2014
︎︎︎ Sermimar, 2019